Blekingska erhåller en donation på fem miljoner till nationsbygget

Under Blekingska nationens höstblot i mitten av november tillkännagav hedersledamöterna Ingvar och Katarina Backhamre, att de donerar fem miljoner kronor till Blekingska nationen i samband med det nya husbygget i Lund. ”Vi träffades på Blekingska nationen på Måsvägen och vill göra vad vi kan för att göra det möjligt för kommande studenter att också kunna ta del av nationslivet i Lund”, säger paret Backhamre.

Installation av hedersledamöterna Ingvar Backhamre och Katarina Backhamre. Tillsammans med Blekingska Nationens Qurator Emelie Staffas och Inspektor Jonas Åkeson

Installation av hedersledamöterna Ingvar Backhamre och Katarina Backhamre. Tillsammans med Blekingska Nationens Qurator Emelie Staffas och Inspektor Jonas Åkeson

Pengarna ska gå till byggandet av nationens nya lokaler och inte till nya studentbostäder. ”Med denna donation känner vi att vi får stora möjligheter att bygga bra och ändamålsenliga nationslokaler,  men vi behöver fortfarande mer pengar för att få till de perfekta lokaler vi önskar för vår verksamhet”, säger Jonas Åkeson, nationens inspektor.  ”Insamlingar pågår genom nuvarande och tidigare nationsmedlemmar, och vi hoppas även på andra donatorer för att kunna nå vårt mål på minst 15 miljoner i donationer för detta bygge”, fortsätter Åkeson.

Blekingska nationen och Stiftelsen Herulero hoppas kunna börja med markarbeten för det nya bygget redan till sommaren, men först måste detaljplanen och bygglovet bli klara.

Fest vid byggplatsen 15 september 2018

Lördagen den 15 september bjuder Blekingska Nationen och Stiftelsen Herulero alla gynnare (som skänkt minst 2000 kr) på fest vid platsen där våra nya hus ska byggas i östra Lund.

Vi har tält på plats och bjuder på en klassisk studentfest tillsammans med aktiva studenter, gynnare av bygget och givetvis de som arbetar med planeringen av nybygget.

De aktuella planerna kommer presenteras och vi kommer även lyssna på inlägg och kommentarer från alla närvarande.

Förhoppningsvis blir de flera ansikten från förr som ni stöter på och så bjuds ni även på lite underhållning under kvällen.

Inbjudan kommer skickas ut under sommaren till samtliga gynnare, men vi kommer bjuda in löpande till de som kommer på att de vill gynnas oss senare också.

Swisha minst 2.000 kr till 123 207 3658 och fyll i namn, email och adress så kommer en inbjudan. Vi kommer även ha en uppdaterad onlinelista på de som har anmält sig (om man godkänner att namnet visas).

Blekingska Nationen har nu 60 Mkr att investera i nybygget

Efter nästan sextio år på Väster i Lund har Blekingska Nationen nu sålt sin fastighet på Måsvägen. Planen är att istället bygga nya studentbostäder vid Ole Römers Väg / Ideon. Målet är att erbjuda boende för 200 studenter samt nya, flexibla och moderna nationslokaler för sina medlemmar.

- Vi har länge funderat på att bygga nya studentlägenheter för att erbjuda ännu fler av våra medlemmar möjlighet till prisvärt boende, säger Johan Dalén, ordförande i nationens husstyrelse.

- Då fastighetsbolaget Kudo visade intresse för vår fastighet och vi samtidigt fick möjlighet att köpa en tomt vid Ideon i ett gynnsamt marknadsläge, gjorde vi slag i saken”.

herulero.jpg

Försäljningen av Måsvägen innefattar en överenskommelse där nationen hyr tillbaka bostäderna i två år. Det möjliggör nybygget vid Ole Römers plats / Ideon, utan att de nuvarande hyresgästerna påverkas.

Genom försäljningen och tidigare fonderade medel har nationen cirka 60 Mkr att investera i nybygget, vilket gör det möjligt att låna pengar och bygga nytt men ändå erbjuda studenterna prisvärt boende.

- Att bygga studentlägenheter och få en rimlig hyra är nu fullt möjligt, men vi behöver fortfarande få in mycket pengar så vi har råd att även bygga nationslokaler för studier och sammankomster för våra medlemmar. Där hoppas vi på bland annat gamla medlemmar och personer och företag med anknytning till Blekinge, fortsätter Dalén.

Lunds kommun och Blekingska Nationen håller som bäst på att fastställa detaljplanen och siktet är inställt på byggstart i slutet av året eller början av 2019.

Genom försäljningen av husen på Måsvägen har nationen nu kapat ankartrossen och det finns bara en väg framåt.

För frågor kontakta Johan Dalén   0733-82 97 69

Swishsången introducerades

Lördagen 25 november avhölls Blekingska Nationens Höstblot på Akademiska Föreningen i Lund. Förutom att Mats Knutson installerades som Hedersledamot av Blekingska Nationen introducerades även Swishsången.  Budskapet förstods av de välutbildade och generösa deltagarna så under kvällen swishades 22.456 kr till vårt insamlingskonto - 123 207 3658.

Blekingska Nationens Höstblot 2017

Blekingska Nationens Höstblot 2017

För ni som är nyfikna på Swishsången är den ganska enkel.
Melodi: Läppar tiger (ur Glada Änkan) / även känd som Punschen kommer
Text: 123 207 3658  (sjunges fyra gånger)